A+ R A-

U Pratu će uskoro biti otvorena dvorana "Zaim Kobilica"

Nakon što je uz velike počasti na groblju u italijanskom gradu Prato sahranjen Zaim Kobilica, nekadašnji rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i Italije, poštovaoci sporta i prijatelji ovog iznimnog sportiste pokrenuli su inicijativu da se gradska dvorana u ovom gradu ubuduće zove "Dvorana Zaim Kobilica".

U znak zahvalnosti za ogroman doprinos u razvoju rukometnog sporta i velika sportska djela, među kojima su i dva naslova rukometnog prvaka Italija i osvajanja dva italijanska rukometna Kupa, sugrađani i prijatelji podnijeli su zahtjev gradskoj upravi da se gradska dvorana ubuduće zove po ovom sjajnom sportisti.

Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika Matteoa Biffoni-a usvojilo je prijedlog da sportska dvorana nosi naziv „Palazzetto dello Sport Estraforum di Maliseti a Zaim Kobilica“.

Zeničanin Zaim Koblica umro je nedavno, u 50. godini nakon duge i teške bolesti. Sportsku karijeru nakon Čelika je nastavio u Italiji gdje je nastupao i za reprezentaciju Italije, te će ostati upamćen kao jedan od najboljih italijanskih rukometaša svih vremena. Nakon toga je nastupao i za reprezentaciju svoje domovine Bosne i Hercegovine, a koliki je bio njegov ugled u svijetu rukometa najbolje govori činjenica da je Zaimov dres sa brojem sedam, jedini dres rukometnog kluba Prato koji je umirovljen. 

Nakon njegove smrti novinar Stefano Chini je u gradskim novinama "Notizie di Prato" napisao: 

"Nemam druge riječi da dostojanstveno opišem današnju vijest, izgubio sam glas toliko puta komentarišući rukometne utakmice na radiju i na televiziji zbog njega, bio je igrač prve klase. Danas imam samo suze, nemam riječi, ponosan sam što sam poznavao tog velikog čovjeka i velikog prvaka. Forza Zaim...".

Prema informacijama dostupnim portalu Svijet Rukometa radovi na sportskoj dvorani ulaze u završnu fazu, a njeno svečano otvaranje planirano je 24.06.2017. godine. Želja porodice,  ljudi ih Prata kao i Rukometne federacije Italije je da se na ovu svečanost pozove Reprezentacija Bosne i Hercegovine. Revijalnom utakmicom rukometnih reprezentacija Italije i Bosne i Hercegovine trebala bi biti otvorena ova nova sportska dvorana.

Rijetki su slučajevi  da u nekoj državi  neko dobije jedno tako veliko priznanje, da jedan sportski objekat nosi ime po "strancu" u ovom slučaju  Zaimu Kobilici koji je to zasigurno i zaslužio. 

Iskreno se nadamo da će Rukometni Savez Bosne i Hercegovine, selektor Rukometne reprezentacije BiH, njegova Zenica, njegov RK Čelik biti prisutni na ovoj svečanosti kada našem čovjeku druga zemlja odaje jedno ovako veliko priznanje.