A+ R A-

Gospodo da vam neće biti malo?

Takmičarska sezona je na izmaku, činjenica uz veliku dilemu, da li je sezona uopće regularna. Klubovi sabiraju učinke. Neki vode bitku za izlazak na evropsku scenu, a neki za opstanak, dok neki Bogami i za svoje džepove. 

Za one koji nisu toliko upućeni u dešavanja oko Rukometnog saveza BiH, moramo napraviti kratak rezime onoga što se dešavala oko sudijskih organizacija.

Naime, prije nekoliko godina, paralelno sa postojećim Udruženjem rukometnih sudija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu, napravljeno je novo udruženje, tkz. Zajednica sudija i kontrolora. Čelnici Rukometnog saveza, istina oni koji su pristali na ovakav potez, pravdali su ovo željom za unaprjeđenjem rukometa u BiH. Nama, veoma dobrim poznavaocima rukometnih prilika u BiH, sve je izgledalo kao borba za fotelje, što je upravo i razlog katastrofalne situacije u kojoj se nalazi bh. rukomet. 

No, pređimo na stvar. Ono što nam je zaparalo oči, a sigurno je da će i mnogim ljubiteljima ovog sporta u BiH je to da "spasioci rukometa u BiH" kako se oni vole nazvati, traže povećanje svojih "teško i velikom mukom" zarađenih taksi.

Kako stoji u zapisniku sa sastanka Upravnog odbora ZSIK, dostupnom portalu Svijet Rukometa, dosadašnje takse su "neprihvatljivo" male. Sudijska taksa i taksa delegata Premijer lige BiH, trenutno iznosi 100 KM, a novi prijedlog je da ona iznosi 250 KM. Da, dobro ste pročitali, povećanje ni manje ni više nego 150%, a to su ustvari i skoro pa mjesečna plata jednog igrača ili igračice. Tako slijedom za niže rangove takmičenja, taksa za Prvu ligu FBiH bi iznosila 120 KM, dok sa Drugu ligu Federacije, koja ne postoji a koju će vjerovatno zbog svojih potreba ZISK i formirati, trebala bi iznositi 70 KM.

Troškovi prevoza bi se obračunavali po principu 10 litara najskupljeg goriva na 100 km, a dnevnica bi bila u skladu sa zakonom na državnom nivou.

Teška ekonomska situacija u kojoj se nalaze BiH klubovi, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, dodatno će biti ugrožena ovakvim potezima, onih koji unaprijeđuju rukomet u Bosni i Hercegovini.

Trebamo li ponovo postavljati pitanje, da li se rukomet u BiH igra zbog sudija i delegata? Izgleda da smo na pragu odgovora!

Pa gospodo da vam neće biti malo?