A+ R A-

RUKOMETNE SIRENE Tatjana Praštalo i Vesna Todorović najviše VOLE DA SUDE MUŠKARCIMA

Tatjana Praštalo i Vesna Todorović će predstojećeg vikenda suditi finalnu utakmicu Kupa EHF za rukometašice između Rostova i Bitighajma, a ovaj meč za perspektivni sudijski par iz Banjaluke je najveći izazov u dosadašnjoj karijeri.

Za dve zaljubljenice u rukometnu igru delegiranje na finale Kupa EHF nagrada je za sve ono što je urađeno u prethodnom periodu.

- Mnogo nam znači ovaj susret, jer smo sve postigle svojim radom. Ovo je defnitivno najznačajnija utakmica u našim karijerama, ali ne planiramo da se na tome zaustavimo. Sudile smo utakmice EHF kupa i ranije, Ligu šampiona takođe, a finale velikog takmičenja došlo je kao logičan sled događaja nakon što smo prošle sezone sudile polufinalnu utakmicu – objašnjava Praštalo.

Dodaje da je njihov cilj da se jednog dana nađu na Olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima i završnici Lige šampiona.

- U svemu tome ima mnogo i politike; mi se trudimo da napredujemo svojim radom, a sve ono što je mimo sporta želimo da ostavimo sa strane. Trenutno imamo evropsku kategoriju suđenja, a za Olimpijadu i Svetsko prvenstvo nam je potrebna svetska kategorija. Proces je takav da naš matični savez treba da nas predloži kao potencijalne kandidate, to je prvi preduslov, a nakon toga postoji šest seminara koje moramo proći kako bi smo stekle status arbitara za svetska prvenstva i Olimpijske igre. To je naš cilj i nadam se da ćemo ga ostvariti kao i sve koje smo ostvarili do sada – ističe Praštalo.

Tatjana i Vesna na domaćoj sceni sude i muške utakmice, a složne su u oceni da je ponekad teže suditi ženama.

- Muške utakmice sudimo u Premjer ligi Bosne i Hercegovine, a u Evropi je praksa da se ženski sudijski parovi nominuju na ženske utakmice. Što se tiče samih mečeva i težine suđenja, mogu reći da je svaka utakmica sama za sebe. Kada je u pitanju nivo rukometa, muški je dinamičniji, brži i sa te strane i interesantniji za suđenje, pa više volimo da sudimo muškarcima. Oni nas zaista slušaju i poštuju na terenu tako da s njima nemamo problema. Kada sudimo ženske utakmice nailazimo na dosta bivših saigračica koje očekuju neku pomoć, što se ne dešava, i tu se desi poneki problem. Međutim, poštovanje i autoritet zaista imamo – kaže Vesna Todorović.

Uzor sudije iz Srbije

 

Vesna i Tatjana složno ističu da su Branka Marić i Zorica Mašić, sudije iz Srbije, njihov uzor od početka karijere.

- Zaista smo bile presrećne kada smo ih upoznale jer su među najkvalitetnijim i najcenjenijim parovima na svetu. U jednom periodu su nam zaista mnogo pomagale, ukazivale nam na greške, učile nas. Imaju veliko isksutvo, a kada bi ih poredile sa fudbalom možemo reći da su u rangu Italijana Koline. Njihovi saveti se uglavnom odnose na specifične situacije, koje nisu uvrštene u knjigu rukometnih pravila, a koje mi moramo rešiti na terenu. Ti saveti su zlata vredni – u glas kažu Tatjana Praštalo i Vesna Todorović.

Izvor: Blic.rs