A+ R A-

Navijači Chamberija na fenomenalan način oprostili se od Edina Bašića

Navijači francuskog Chamberija na fenomenalan način oprostili su se od našeg internacionalca Edina Bašića. Naime u utakmici posljednjeg kola francuske Lidl Starlige, rukometaši Chamberija dočekali su ekipu Sarana, to je ujedno bila i posljednja utakmica Bašića u dresu Chamberja obzirom da će od naredne sezone nositi dres Chartresua.

Nakon punih osam sezona odigranih u dresu Chamberija, 38. godišnji Edin Bašić seli u novi klub. Bez obzira na to što je 4. maja ove godine napunio 38 godina rukometaš rođen u Zavidovićima odlučio je da i naredne sezone igra rukomet. Chartres je klub koji se konstantno nalazi na diobi između elitnog ranga i druge lige francuskog rukometa, pa će im Bašićevo iskustvo odlično doći. U Chartresu već igra bh. reprezentativac, golman Nebojša Grahovac.

Bašić je karijeru počeo u Krivaji, u rodnom gradu, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha.

U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašavan za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti je postigao 779 golova.

Domaći navijaći tokom cijelog susreta na tribinama su držali veliki transparent „A Jamais notre meilleur joueur“, „Naš najbolji igrač svih vremena“, upučen upravo našem Edinu Bašiću.

U dresu reprezentacije BiH odigrao je 60 utakmica.

Svijet Rukometa