A+ R A-

BiH u rangu sa Kosovom, Estonijom i Kiprom

Na kako niskim granama se nalazi naš klupski rukomet možda najbolje ilustruje podatak da se naša nacionalna klupska takmičenja nalaze u rangu sa Kosovom, Estonijom i Kiprom. 

Naime, koeficijenti koji odlučuju o učešću klubova u evropskim kupovima, barem kada je u pitanju muška konkurencija, ove godine u odnosu na prošlu godinu pao je za 5,75 bodova, što znači da je naš ranking pao za 5 mjesta, pa se trenutno nalazimo na 28. mjestu.

Prevedeno to znači, da Bosna i Hercegovina u muškoj konkurenciji nema predstavnika u kvalifikacijama za EHF Ligu prvaka.

Bolji koeficijent od Bosne i Hercegovine imaju zemlje poput Luksemburga i Finske dok su nešto malo ispod nas Kosovo, Estonija i Kipar.

U muškoj konkurenciji BiH ima četiri mjesta u evropskim kupovima. Prvak države ima pravo nastupa u EHF Kupu, dok su tri mjesta rezervisana za Chellenge Cup. U Chellenge Cupu nastupit će RK Izviđač i RK Konjuh kao drugo odnosno treće plasirane ekipe i HMRK Zrinjski kao osvajać KUP-a BiH.

Što se tiće ženske konkurencije, takođe bi trebali imati četiri predstavnika na evropskoj sceni. Prvak države ekipa HŽRK Grude izborila je plasman u EHF Kup, dok ekipe Jedinstva, Mire i Krivaje imaju pravo nastupa u Chellenge Cupu.

Zanimljivo je da zemlja koja godišnje kao na proizvodnoj traci izbacuje vrhunske rukometaše koji igraju u prestižnim evropskim klubovima nema pravo nastupa u Ligi prvaka.

Bosna i Hercegovina domovina je vrhunskih sportaša i vrhunskih rukometaša, domovina osvajača svjetskih, olimpijskih zlata, te osvajača lige evropskih šampiona, i sigurno je da joj nije mjesto tu gdje se nalazi.

Bosna i Hercegovina je domovina Abasa Arslanagića, Jasmina Mrkonje, Zdravka Rađenovića, Muhameda Memića, Đoke Lavrnića, Irfana Smajlagića, Muje Demirovića, Svjetlane Kitić, Jasne Merdan, Bilala Šumana, Senjanina Maglajlije, Gorana Čengića, Zdenka Antovića, Zaima Kobilice, Seada Hasanefendića, Edina Bašića, Danijela Šarića, Adnana Šabanovića, Mirka Alilovića, Slavka Goluže, Venia Lozerta i mnogih drugih.

Da li će svi klubovi nastupati na evropskoj sceni ostaje da se vidi, obzirom da je praksa do sada bila da klubovi odustanu zbog raznoraznih razloga. Uglavnom su ti razlozi financijske prirode.

Svijet Rukometa