A+ R A-

Da li će Zavidovići sačuvati obraz Rukometnog saveza BiH

Završnica Kupa BiH za rukometašice, prema kalendaru RS BiH, trebala bi se održati 20. i 21. maja, a domaćin turnira još nije poznat. U završnicu su se planirale ekipe Gruda, Jedinstva AtlasRelaxa iz Tuzle, Krivaje iz Zavidovića i Ilidže.

Prije dvije godine završnica je održana u Grudama, prošle godine u Tuzli, pa je sada domaćinstvo trebalo pripasti nekom klubu iz Republike Srpske. Kako se nijedan klub iz tog entiteta nije plasirao u završnicu, ostavljena je mogućnost ostalim sudionicima da budu organizatori.

Prema nezvaničnim informacijama, jedini kandidat za organizaciju završnice Kupa BiH je Krivaja iz Zavidovića.

Sportski direktor Krivaje Kemo Terzić u izjavi za Fenu rekao je da su Savezu poslali samo usmenu ponudu za organizaciju završnice, koja je uslovljena prikupljanjem potrebnih sredstva.

– Zvali su nas iz Saveza i rekao sam da ćemo do petka, 12. maja, sve znati. Rok jeste kratak, ali mi smo 2013. godine završnicu Kupa organizovali i sve pripremili do savršenstva za samo 9 dana, uključujući i renoviranje dvorane. Nadamo se da ćemo u ovoj sedmici osigurati potrebna sredstva i biti domaćin završnice Kupa – kaže Terzić.

U RS BiH navode da je račun Saveza blokiran i da ne postoji mogućnost organizacije završnice ukoliko to ne prihvati neko od klubova.

Težak zadatak da pokuša nemoguće ima komesar kup takmičenja Zdenko Alpeza iz Mostara.

– Ne bježim od odgovornosti, ali u situaciji u kakvoj se Savez nalazi, sa svim organizacijskim i drugim problemima, ruke su mi svezane. Pitanje tko će organizirati natjecanje, ako Krivaja odustane, izlazi iz moje nadležnosti. Osobno ću ponovo kontaktirati sve klubove i zamoliti ih da pokažu dobru volju i pokušaju preuzeti domaćinstvo završnog turnira – kaže Alpeza za Fenu.

Prema njegovim riječima, postoje dvije varijante kako da se postupi u sadašnjoj situaciji.

– Izvršni odbor RS BiH mora preuzeti odgovornost za organizaciju natjecanja. Druga varijanta su, u stvari, moja osobna razmišljanja, da se promijeni pravilnik o sustavu natjecanja i organiziraju polufinala sa po dvije utakmice, te sukladno tome i finalna. Ali, to netko treba službeno verificirati i potrebno je vrijeme, a stanje u Savezu ne jamči da se u ovoj sezoni nešto bitnije može promijeniti – zaključio je Alpeza.

U nezavidnoj situaciji su i klubovi, jer se svi pripremaju kao da će završnica Kupa BiH biti organizirana, a sve to zahtijeva dodatne napore, posebno materijalne prirode.

Izvor: FENA