A+ R A-

Saopštenje ŽRK Krivaja Zavidovići: Afera završnice KUP 2017

Bura oko neorganizacije završnog turnira KUP-a Bosne i Hercegovine za rukometašice, ne stišava se. Jutros je na meil redakcije portala Svijet Rukometa, pristiglo saopštenje ŽRK Krivaja iz Zavidovića, koji je ujedno i trebao biti domaćin završnog turnira.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

„Kada smo se 2013. godine plasirali u završnicu Kupa, bez previše polemisanja smo se prijavili i za domaćinstvo. Od dana donošenja odluke, pa do samog termina odigravanja, bilo je 9 dana. U tih 9 dana smo stigli obavit radove na dvorani (od farbanja, krecenja svlacionica, tribina, podloge i mnogo drugih manje i vise primjetnih poslova), pa do obaveza oko prijema ekipa, organizovanja smjestaja, televizijske ekipe i svega ostalog sto prati jedan takav dogadjaj. Sve u 9 dana. A ono sto je posebno vrijedno paznje je da su danima poslije toga pristizale cestitke za organizacuju, sa svih strana.

Ove godine Krivaja se ponovo plasirala u zavrsnicu kupa cijenjene nam drzave. I svi su ocekivali da cemo se prijaviti i dobiti domacinstvo. Medjutim, uzimajuci u obzir da znamo kako jedna takva organizacija iziskuje i finansije, pogotovo sto Kristal nije u funkciji, utvrdili smo da bi domacinstvo za nas, u ovom trenutku, bio prevelik zalogaj. Bez obzira sto su nasi navijaci i gradjani Zavidovica, kao i same djevojke bili razocarani, cekali smo da vidimo gdje putujemo. 

Nakon sto je prosao rok za prijavu, i nijedna ekipa se nije prijavila za domacinstvo, sazvali smo vanredan sastanak UO-a i odlucili da pokusamo da pronadjemo sredstva i ipak to napravimo u Zavidovicima. Poslali smo usmenu prijavu i čekali odgovor. 

Podsjecamo, po kalendaru RS BiH zavrsnica Kupa za rukometasice je predvidjena za vikend nakon zavrsetka prvenstva, tj 20. i 21.05.2017.godine. Termin je bio poznat od samog pocetka sezone. Ono sto se do kraja nije znalo su bile ekipe koje ce izboriti zavrsnicu, a ove sezone to su ekipe Ilidze, Jedinstva, Gruda i Krivaje. 

U srijedu 17.05. se voditelju takmicenja, gospodinu Zdenki Alpezi i klubovima javila ekipa Gruda, sa prijavom za domacinstvo, u namjeri da spasi zenski rukomet u BiH. Medjutim, kako kazu, zbog drugih klubova, i mogucnosti bolje organizacije puta i svega ostalog, predlazu termin 27. i 28.maja i napominju da bi mogli ispuniti uslove i za 20. i 21., ali da bi ipak za sve bila bolja odgoda.

Svi klubovi se slazu da Grude budu domacin, ali nijedan se ne slaze sa odgodom. Buduci da se termin odigravanja znao od prije, svi su vec imali isplanirane budzete, smjestaje za djevojke, plate i sve druge popratne troskove, i sama odgoda bi svim klubovima bila dodatno finansijsko opterecenje. 

Nakon tih desavanja, isti dan, clanovi naseg UO salju i pismeno zahtjev za organzaciju i obavezuju se da smo u stanju izvrsiti sve potrebno u 2 preostala dana kako bi se zavrsnica ipak odigrala u predvidjenom terminu i bila spustena zavjesa na jednu veoma problematicnu sezonu punu trzavica i ruznih desavanja.

Celnici Ilidze i Jedinstva pristaju na ovu opciju. I nije im problem organizovati se jer je termin poznat i svima je u cilju da se zavrsnica odigra. Medjutim HŽRK Grude kazu da nisu u stanju da u tako kratkom periodu isplaniraju put, hranu i ostale logisticke potrebe. 

Zanima nas, kako biste onda bili u stanju organizovati cijelu zavrsnicu, a ne mozete put do Zavidovica u tako kratkom periodu, buduci da ste rekli da biste mogli ispostovati i termin za ovaj vikend?

Kao slag na tortu, dolazi odluka voditelja takmicenja gdje konstatuje da nisu ispunjeni uslovi za odigravanje zavrsnice kupa za rukometasice u sezoni 2016/2017 sto samim time implicira da se ista nece ni odigrati. 

Nas zanima, kome ide u prilog ovakav rasplet situacije, jer klubovima i igracicama sigurno ne. A rukomet se valjda i igra zbog zdravlja, druzenja, izgradnje karaktera i svega toga sto nas uce jos u omladinskim selekcijama. Ovo je velika sramota za drzavu i rukometni savez. Veliko ponizenje za sve djevojke i klubove, koji su odlucili da igraju taj kup, a ne da gube namjerno utakmice jer je to dodatni trosak. Kakvu poruku saljemo klubovima koji zele doci u elitni rang takmicenja-Premijer ligu ili zele igrati kup kako bi donijeli neki pehar i slavu svome gradu? Kakvu pouku iz ovoga izvlace mladi koji na rukometnim terenima imaju svoje uzore, a ne na tv pink i slicnim kanalima?

Djevojkama, svakako, cestitke jer su ponosno i odgovorno nosile dresove svojih klubova. Nadamo se da cete nac lijepe momente sa terena i iz svlacionica po cemu cete pamtiti ovu sezonu, a ne po ovom kraju.

Mozemo slobodno reci da je dobro sto je spustena zavjesa na ovu sezonu. Ne ponovila se nikad nikom! Ono sto je tuzno je da je zavjesa toliko crna i toliko teska, da ce je biti jako tesko podic naredne sezone.

Sliku postavljamo iz ciste nostalgije.

Polufinalna utkamica izmedju Krivaje i Mire, zavrsnica kupa 2013.godine.

Ovako se u Zavidovicima voli i prati rukomet.

Sramota sto nam je onemoguceno da obradujemo svoje navijace."