A+ R A-

Cvetković poslije žrijeba za EP: Cilj je Tokio

Ne žali se mnogo selektor Srbije Jovica Cvetković na paklenu grupu na Evropskom prvenstvu, činjenicu da Orlovi igraju sa Hrvatima u Splitu...

– Žreb je takav kakav je. Činjenica je da je naša najteža grupa, moglo je možda i gore i bolje, ali treba da gledamo ono što je ispred nas. Igraćemo protiv velikana rukometa i da bismo prošli u narednu rundu moramo da izbacimo jednog od njih. Kvalifikacije smo odradili jako dobro, a sada treba da vidimo za šta ćemo da se opredelimo. Naš konačni cilj su Olimpijske igre u Tokiju i treba da razmišljamo o tom putu, šta sve treba da uradimo da bismo se tamo našli. Dakle, Evropsko prvenstvo je prva stepenica na tom putu - ističe Jovica Cvetković.

Ne zna se da li je teža preliminarna grupa ili ona sa kojom se ukrštamo na EP?

– Iz te grupe u Poreču dalje sigurno idu Francuska, Norveška i opet  Belorusija, ali je još rano govoriti o svemu tome, ciljevima, dometima.

U Hrvatskoj Island smatraju autsjaderom, a za Srbiju kažu da je reprezentacija koja“ o sebi ima visoko mišljenje i rezultatske frustracije”.

– Misle na našu nestabilnost u igri. Reprezentacija smo koja je relativno nova, bar ova koja je odigrala kvalifikacije. Mnogo iskusnih igrača u jednom vremenskom periodu nije igralo za nacionalni tim, imamo i debitante, mlade momke, ali nigde nismo sebe isticali, precenjivali. S kim god da igramo, normalno je da želimo da pobedimo.

Već imate iskustva sa Svetskog prvenstva iz Hrvatske 2009. Tada je Srbija igrala prvo u Poreču u preliminarnoj grupi, potom u Zadru, na kraju bila osma. U nekim mečevima su joj se rivali za dlaku izmigoljili, poput Danaca, koje ste u prvom poluvremenu nadigrali. Mnogi su skloni da kažu da je reprezentacija tad igrala najlepše...

– Tada sam imao ekipu već dve godine na okupu. U suštini ne razlikuje se moje viđenje rukometa sad od onog iz tog vremena uz, naravno, neke korekcije. To Svetsko prvenstvo je bilo prvo veliko takmičenje generacije koja je 2012. stigla do medalje, ali je to za mene, u odnosu na to što su mogli, malo. Međutim, da se ne bavimo onim što je prošlo.

Kako ćemo onda igrati na EP?

– Ne možemo drugačije nego što to čini ceo svet, danas se ništa ne može uraditi teretnim rukometom. Mora da bude mnogo trčanja, lakih golova, napada iz odbrane...- komentariše Cvetković kome će opet vreme biti najveći protivnik jer će imati jednu EHf nedelju kada će moći da okupi reprezentaciju i završen pripreme čiji početak će zavisiti od završetka sezona u ligama gde naši igrači igraju.

Izvor: Zurnal.rs