A+ R A-

BiH najprije protiv Estonije i Švajcarske

Rukometna reprezentacija BiH saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Rukometna reprezentacija BiH saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, čiji će domaćini 2019. godine biti Njemačka i Danska.

BiH će za protivnike u grupi šest imati selekcije Švajcarske i Estonije. Zmajevi su na žrijebu, koji je održan u Beču bili nosioci grupe zajedno sa Litvanijom, Rumunijom, Rusijom, Portugalom i Holandijom.

Utakmice će se igrati u oktobru ove godine, te u januaru naredne godine.

U naredni krug kvalifikacija plasiraće se samo prvoplasirane reprezentacije iz svake od šest grupa.

Evropske kvalifikacije za SP igraju se u dvije faze. Nakon grupne, slijedi baraž u kojem se reprezentacijama iz kvalifikacija priključuje 12 učesnika Evropskog prvenstva, koje će se početkom 2018. godine održati u Hrvatskoj.

Najbolje plasirana selekcija sa EURO 2018 izboriće direktan plasman, koji su već kao domaćini osigurali Danska i Njemačka. Plasman na SP 2019. godine iz Evrope već su osigurali aktuelni svjetski šampion Francuska. S obzirom da su Danci, Nijemci i Francuzi među učesnici EP u Hrvatskoj, plasman na SP će osigurati neka od preostalih 13 selekcija učesnica. Preostalih devet, od ukupno 13 evropskih mjesta, popuniće pobjednici dvomeča u baražu.

Utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igraće se od kraja oktobra ove do 14. januara naredne godine. Prve utakmice baraža zakazane su za period između 8. i 10. juna, revanši će se igrati od 12. do 14. juna 2018. godine.

Izvor: Mondo.ba