A+ R A-

ŽRK “Derventa”: Kolektiv koji čine samo Dervenćanke

Ženski rukometni klub „Derventa“ je u sezoni 2015/16. bio prvak Druge lige Republike Srpske, ali  zbog nedostatka novca nije ušao u Prvu ligu. Jedan od razloga zašto se nije išlo na ulazak u viši rang je nedovođenje igračica sa strane, nego da se sa sopstevnim snagama ide ka višem rangu.

Koliko se  kvalitetno radi sa mlađim generacijama u ŽRK „Derventa“ govori i podatak da će selekcija koju čine djevojčice rođene 2006/07. godine i mlađe, igrati mini rukomet ligu u Hrvatskoj.

„Pošto kod nas toliko nije zastupljen ženski rukomet i malo ko radi sa mladim selekcijama, odlučili smo se za igranje Hrvatske lige u mini rukometu za Slavonsku regiju, jer samo kroz utakmice možemo da izgradimo buduće igračice prvog tima Dervente“, priča trener i sportski direktor ŽRK „Derventa“ Davor Todorić.

U mini rukomet ligi mladih Slavonije, Derventa će biti jedina ekipa van Hrvatske koja će učestvovati, a pored nje ligu će igrati RK „Požega“, ŽRK „Orahovica“, ŽRK „Vinkovci“,  Škola rukometa „Dejan Krtolica“ iz Slavonskog Broda sa dvije ekipe i RK „Nova Gradiška“.

„Ovo je  druga godina treniranja ovim mladima rukometašacima i ovo im je posljednja godina u mini rukometu. Rezultate od ovih mladih snaga očekujemo tek za tri do četiri godine, jer su one tek   četvrti-peti razred osnovne škole“, kazao je Todorić.

Jedan krug lige u mini rukometu biće odigran i u Derventi, gdje će domaćin biti ŽRK „Derventa“. Sa mladim rukometašicama Dervente radi  Jelena Nikolić,  djevojka koja je u početku bila jedna od glavnih igračica ŽRK „Derventa”, a danas radi na stvaranju novih igračica za prvi tim.

“Pred trenerima mlađih selekcija, što sam i ja u našem klubu, je  jako težak i trnovit put. Djeca koja dolaze kod nas su polaznici drugih razreda osnovnih škola, to su dječaci i djevojčice koji tek počinju da shvataju šta je to sport i šta su ustvari vježbe za tijelo i čemu one služe. Kao trener imam jako velik zadatak, svaki trening mora da bude pametno osmišljen i prilagođen njihovom uzrastu i naravno da je zanimljiv. Veliku podršku za rad sa djecom imamo i od njihovih roditelja, a danas saradnja  trener-roditelji je jako bitna”, kaže Jelana Nikolić diplomirani fizioterapeut, koja je trener mlađih selekcija.

Predsjednik Upravnog odbora kluba Milorad Bjelošević i sportski direktor i trener Davor Todorić kažu kako osvajanje Druge lige nije problem za ove igračice, ali opet su tu nameće problem finansija jer igranje Prve lige zahtjeva dosta više novca. Ono što je dodatni problem jeste da bi se teško moglo izboriti za opstanak u prvoligaškoj eliti.

„Meni nije cilj da dovodim strane igračice, jer ako ne mogu napraviti igračicu ovdje ne trebaju nam ni sa strane. Ako bi trebao pojačati ekipu u nekom periodu kada se dođe u viši rang to će biti jedna, eventualno dvije igračice“, rekao je Todorić.

Da Derventa ima potencijal za ženski rukomet govori i podatak da Marina Cvijanović, Anastasija Kojić i Dijana Brestovac igraju na dvojnu registraciju i za ŽRK „Nestro Grupa“ iz Broda koji je prvoligaš, te da čine bitan faktor ove ekipe zajedno sa djevojkama iz Broda.

„Ovim putem bi se zahvalio našim sponzorima bez kojih danas ništa ne može. Prvenstveno bi se zahvalio opštini Derventa na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem, Mikrokreditnoj organizaciji „Zdravo“, “Elektron grupa” zajedno sa „Retail Park“, drvoprerada “Đurić“ i mnogobrojnim manjim sponzorima. Ne mogu a da ne spomenem pekaru „Kljajić-Kosijer“, koja sva duža putovanja pomogne sa hranom za naše rukometašice“, zaključio je Todorić.

Treninzi u ŽRK „Derventa“ su ponedeljkom u 17:00h  i petkom u 17:30h u sali OŠ „19. April“  i subotom u 11:45h u Sportsko-kulturnom centru „Derventa“, a dodatne informacije možete dobiti i na telefone 065/974-074 i ‎063/863-969.

Izvor: Radioderventa.com