A+ R A-

Priča o Srđanu Praljku - Šjoru

Šjor je živio u Visokom. Iz sarajevske Mlade Bosne (kasnije Željezničara) postavili su ga da vodi klub koji je finansirala komuna. Tako se tada govorilo, a fabrike kože i tekstila, kasnije i prehrambene industrije, su finansirale klub.

Opširnije...

Legendarni šuter britkog pera

Zvao me je Brate... I ja sam njega zvao Brate! Iz poštovanja prema njegovim godinama, ali i činjenici da smo se često susretali u vjerskoj bogomolji, nisam mogao da ga zovem nadimkom kojim ga je zvalo pola Šehera... Careva džamija u Sarajevu, podne-namazi, 2008. godina. Selam za selam, koju progovorimo, razmijenimo mišljenja... Istina, više na temu vjere. Skoro pa nikako o sportu.

Opširnije...

Junaci bez ulica: Zlatan Arnautović

Banjalučki Borac je uvijek bio poznat po odličnim golmanima a gotovo u svakoj vremenskoj epohi Borac je imao reprezentativnog čuvara mreže.

Opširnije...

Visočki rukometni veterani na proslavi u Franjevačkoj gimnaziji

Devetnaesti  februar  je rođendan rukometnog sporta u Visokom. Toga  dana 1954. u Državnoj realnoj gimnaziji koja je bila u sklopu Franjevačke  klasične gimnazije u Visokom formirano je Sportsko društvo''Mladost''  sa najznačajnijom, rukometnom sekcijom.

Opširnije...

Kako je sve počelo: Igralo se na velikom i malom terenu

U prvo vrijeme u svijetu popularniji je bio veliki rukomet. Prva međunarodna rukometna utakmica u velikom rukometu odigrana je 1925. godine u mjestu Halle u Njemačkoj između reprezentacija Austrije i Njemačke (6:3). Iste godine održan je i susret reprezentacije Njemačke i Belgije (12:2). Prvi međunarodni susret ženskih reprezentacija održan je 1930. godine u Pragu između Austrije i Njemačke (5:4).

Opširnije...

Šezdeset godina RK Mlada Bosna - Željezničar (7): Uspjesi vezani uz Dizdara

Sve ono što su rukometaši Željezničara postigli krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nikoga nisu mogli ostavili ravnodušnim.

Opširnije...