A+ R A-

Sportska porodica Bašić: Šest decenija u sportu Zavidovića

Na promociji moje nove knjige "Sportskivremeplov.ba" u Zavidovićima susreo sam se sa jednom od najsportskijih porodica na našim prostorima - Bašićima, sa Adnanom, koji je zajedno sa profesorima Draganom Šimšićem i Mensurom Sinanovićem bio promotor knjige, te Mehom i Mirelom Bašić. 

Odmah po dolasku u Zavidoviće, organizator promocije, sekretar Sportskog saveza općine Mujo Parić, ukazao mi je da je porodica Bašić dala u Zavidovićima najviše sportaša. Mnogi od Bašića su bili igrači, treneri, članovi sportskih uprava i to punih šest decenija.  

Rukometaš koji je bio član prve ekipe Krivaje od 1952. do 1967. bio je Fadil Bašić. Najstariji Bašić zaslužan je razvoj rukometa, kao igrač, trener i član uprave kluba. Bio je član ekipe koja se plasirala u Prvu saveznu ligu. 

Dalje, Fikret Bašić je bio standardni igrač ekipe koja je četiri puta bila druga u nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije. Igrao je od 1962. do 1973, a poslije je karijeru nastavio u Njemačkoj, pa Slogi iz Doboja. Radio je poslije i kao trener.

Meho Bašić je prošao školu rukometa u Krivaji, igrao od 1969. do 1987. standardni  bek ekipe Krivaje u tadašnjoj Prvoj saveznoj ligi. Bio je povremeno član reprezentacije Jugoslavije. Igrao u Njemačkoj, Italiji. Poslije je vodio Krivaju, sarajevsku Bosnu, a bio je i selektor reprezentacije BiH. 

Mehin sin Nermin je najtrofejniji igrač iz porodice Bašić. Igrao je za reprezentacije BiH (kadeti, juniori, seniori), bio proglašen za najboljeg juniora BiH. Nekoliko puta je ponio epitet najboljeg igrača ili strijelca na domaćim i međunarodnim turnirima. Dvije godine zaredom u Kataru je bio proglašen za najboljeg igrača/strijelca gdje je i igrao, a nastupao je i za Krivaju, Izviđač, Bosnu (S), Čelik.

Adnan Bašić, potekao iz škole rukometa Krivaja, jedan od najboljih igrača Krivaje u ratnom i poslijeratnom periodu. Reprezentativac BiH. Trener premijerligaša Krivaja i danas je na toj funkciji, gdje stvara buduće majstore ovog  grada rukometa.

Amir Bašić je Adnanov brat i igrao je nogomet. Kao najmlađi igrač, igrao je za seniorsku ekipu NK Krivaja. Od 2006. do 2012. bio trener NK Krivaja.

Melisa Bašić je bila veoma uspješna mlada teniserka do 14 godina, a poslije je prešla na rukomet. Rođena je 1993. Standardna igračica ŽRK Krivaja, koja se takmiči u Premijer ligi BiH. Više puta birana za najbolju sportašicu Zavidovića. Aktivno igra rukomet i odličan je student.

Haris Bašić, rođen 1996, standardni igrač seniorske ekipe RK Krivaja, kadetski reprezentativac BiH. Učestvovao je kvalifikacijama za EP u Danskoj u januaru 2014. Najmlađi igrač koji je zaigrao u Premijer ligi BiH.

Sara Bašić, rođena 1997, standardna je rukometašica Krivaje. Odlična učenica Gimnazije. Učesnica međunarodnih kampova i turnira. Godine 2012. izabrana za najperspektivniju sportašicu općine. Učestvovala na Challenge Cup u Portugalu sa ekipom ŽRK Krivaja, 2013. godine.

Mirela Bašić je predsjednica ŽRK Krivaja. Najuspješnija sportska radnica u 2011. Zaslužna za obnavljanje rada ženskog rukometnog kluba i za ulazak u Premijer ligu. ŽRK Krivaja je u posljednje tri godine najuspješniji klub u Zavidovićima.

Priča o Bašićima još nema kraja, jer novi dolaze i nastavljaju tamo gdje su stariji stali. Stazama uspjeha... 

ŽRK i ŽRK Krivaja 

RK Krivaja iz Zavidovića je osnovan 1952. Prva rukometna utakmica u Zavidovićima je odigrana 1953. protiv ekipe iz Doboja. Godine 1967. plasirali su se  u tadašnju Prvu saveznu ligu Jugoslavije. Osvojili su četiri puta drugo mjesto i  jednom su bili u finalu Kupa, 1977. Najveći uspjesi kluba su ostvareni zahvaljujući materijalnoj podršci Drvno-industrijskog kombinata Krivaja, entuzijazmu domaćih trenera i igrača, a poseban pečat u zavidovićkom rukometu je ostavio svjetski rukometni stručnjak Vlado Štencl, koji je preuzeo ekipu 1968 godine. Ujedno je bio selektor reprezentacije bivše Jugoslavije. Najbolji igrači Krivaje u proteklom periodu su bili: Ivica Dragičević, Đorđe Lavrnić, Zvonko Bartolović, Jasmin Mrkonja, Predrag Timko, Esad Kurtagić, Marjan Paljar, Franjo Meter, Fikret Bašić, Meho Bašić, Nezir Hotić... U Zavidovićima su održana dva najjača turnira na svijetu u rukometu Trofej Jugoslavije, 1969. i 1974, a 1973. godine ovaj grad rukometa  je bio domaćin jedne grupe Svjetskog prvenstva u rukometu za žene (finale je bilo u Beogradu).

Ženski rukometni klub Krivaja je osnovan 1954. i danas je najbolji ženski klub u Premijer ligi BiH. Najbolja igračica bivše Jugoslavije Milenka Lukić - Sladić igrala je u ŽRK Krivaja, a poslije je prešla u Radnički iz Beograda i učesnica je svjetskih prvenstava i olimpijskih igara sa ekipom nekadašnje Jugoslavije. Najuspješnije igračice Krivaje su bile Milenka Lukić, Sena Sušić, Sena Tursić, sestre Kadić, sestre Vrbić, Jadranka Zovko, Kudža Pešarić, Jadranka Mladinović, Ismeta Kafedžić...

Svijet Rukometa | Oslobodjenje