A+ R A-

Šezdeset godina RK Mlada Bosna - Željezničar (7): Uspjesi vezani uz Dizdara

Sve ono što su rukometaši Željezničara postigli krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nikoga nisu mogli ostavili ravnodušnim.

Porasla im je popularnost širom naše države, ali i u evropskim razmjerama, pogotovo nakon uspjeha u Kupu EHF-a, kada su tek u završnici poraženi od tada veoma jakog njemačkog predstavnika Guimmersbacha. Uspješne su bile i turneje širom Evrope, a igrači u plavim dresovima bili su rado viđen gost od Španije, gdje je rukomet bivao sve popularniji, pa sve do skandinavskih zemalja. 

Vrhunski golman

Jedan od najzaslužniji za te uspjehe je svakako golman Adnan Dizdar. Svi oni koji su se i rekreativno bavili rukometom, znaju koliko je važnio na golu imati vrhunskog čuvara mreže. Tada se igra daleko mirnije u odbrani, a znaju se čak "navlačiti" oni slabiji šuteri, ostavljajući im dovoljno prostora da pokušaju postići gol. Naravno, Dizdar je takve lopte sigurno branio i pretvarao u kontre, koje je milimetarskom tačnošću bacao Žigiću, Festiću, Delahmetoviću i ostalim saigračima. Brza kontra je pola uspjeha.

Dizdar je karijeru počeo u Mladoj Bosni početkom šezdesetih godina i prošao je sve kategorije. Godinama je bio nezamjenjiv na golu i svi veliki uspjesi kluba vezani su za njegovo ime. Svakako da je kruna njegove karijere bio odlazak na Olimpijske igre u Moskvu, zajedno sa saigračem Goranom Nerićem, ali je on i mnogo prije toga zaslužio da se nađe na među putnicima na najveću sportsku smotru. Ipak, selektori su uvijek imali neke svoje ljubimce koje su stavljali na spisak najboljih.       

No, on nije bio samo dobar rukometaš. Iako je često trenirao i dva puta dnevno, imao bezbroj putovanja, Dizdar je uspio da završi studij medicine. Svoje rukometno znanje stavio je u službu nauke, tako da je u inostranstvo otišao ne u veliki klub, iako je to po svojim kvalitetima mogao, nego je otišao u Švajcarsku gdje je uz sport specijalizirao ortopediju. Danas je dr. Adnan Dizdar jedan od najcjenjenijih sarajevskih hirurga ortopeda i traumatologa, autor brojnih inovacija u oblasti medicinskih implantata. Međutim, uspjesi ga nikada nisu promijenili. Ostao je uvijek u pravom smislu čovjek.

Druga vremena 

Uspjehe rukometaša nisu uvijek pratili i oni koji su trebali da ga finansijski podrže. Svaki uspjeh košta, a Sarajevo izgleda nije bilo u stanju da to prati. Bilo je to i doba inflacije, kada se novac obezvrjeđivao preko noći. Zbog toga se šampionska generacija počela osipati. Osim Dizdara, u Njemačku je otišao Delahmetović, otišli su trbuhom za kruhom  i Žigić, Festić, Mijatović, Božinović... 

Od šampionske ekipe došli su u situaciju da se bora za opstanak. Nažalost, ekipa koja je uz bjelovarski Partizan, beogradsku Crvenu zvezdu i Zagreb bila jedina od osnovanja bila stalni član Prve savezne rukometne lige, doživjela je da na kraju sezone 1986/1987 napusti društvo najboljih. Bio je to šok od koga se ovaj klub nikada nije oporavio. A onda je došla agresija na našu zemlju, došla su neka nova vremena i neki novi ljudi i - ništa nije bilo kao prije. Pa ni rukomet.                                     

Nesavladivi Ado

Brojni su oni koji se s radošću sjećaju uspjeha sarajevskih rukometaša. Jedan od njih je i Mirza Hadžihasanović, koji je u dalekoj Americi zapisao i ovo: 

Dr. Dizdar Adnan , takođe nepredvidiv, u smislu da je imao veoma mnogo nevjerovatnih odbrana a naročito ako je malo "naoštren". Sjećam se jedne utakmice kada je Ado branio za reprezentaciju Jugoslavije na trofeju Kup Karpata u  Klužu, Rumunija, a igrali smo protiv Istočne Njemačke (u to doba, to je bila jedna od najjačih rukometnih reprezentacija na svijetu). Kada je u drugom poluvremu Ado ušao u igru, a do tada smo gubili ubjedljivo, imao je nevjerovatan broj odbrana. Ukratko, primio je samo dva gola iz penala za čitavo poluvrijeme, a reprezentacija Jugoslavije je pobijedila u tom susretu.

Kasnije, ako se ne varam, bio je i kapiten reprezentacije Jugoslavije na svjetskom prvenstvu, što može dolikovati samo izuzetnim ljudima i sportistima.

Svijet Rukometa | Oslobodjenje