A+ R A-

Kako je sve počelo: Igralo se na velikom i malom terenu

U prvo vrijeme u svijetu popularniji je bio veliki rukomet. Prva međunarodna rukometna utakmica u velikom rukometu odigrana je 1925. godine u mjestu Halle u Njemačkoj između reprezentacija Austrije i Njemačke (6:3). Iste godine održan je i susret reprezentacije Njemačke i Belgije (12:2). Prvi međunarodni susret ženskih reprezentacija održan je 1930. godine u Pragu između Austrije i Njemačke (5:4).

Donošenje prvih pravila

Na VIII kongresu Međunarodne atletske federacije, održanom 1926. godine u Hagu, izabrana je komisija sa zadatkom rukovođenja međunarodnim rukometnim sportom i sistematiziranja pravila raznih sportova loptom. Godine 1927. ustanovljena su međunarodna pravila rukometne igre. 

Za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Amsterdamu, 1928. godine organiziran je prikaz rukometa i održana Osnivačka skupština Međunarodne amaterske rukometne federacije (IAHF).

Reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju 1972. na OI u Münchenu

Međunarodni olimpijski komitet je, zemlji domaćinu Njemačkoj, u kojoj je veliki rukomet bio izuzetno popularan, dozvolio da na olimpijskom programu bude novi sport i Nijemci su izabrali veliki rukomet, koji je uvršten u program XI olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine.

Bile su to jedine Olimpijske igre na kojima se igrao veliki rukomet. U završnici je učestvovalo šest reprezentacija: SAD, Rumunija, Mađarska, Švajcarska, Austrija i Njemačka. U finalnoj utakmici na Olimpijskom stadionu u Berlinu, pred više od 100.000 gledalaca, Njemačka je pobijedila Austriju rezultatom 10:6 (5:3). Trećeplasirana je bila ekipa Švajcarske. Ipak, rukomet je nakon toga nestao iz olimpijskog programa narednih 36 godina, izuzev demonstracionog prikazivanja na XV olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine. 

Na Prvom svjetskom prvenstvu u velikom rukometu 1938. godine u Njemačkoj, učestvovalo je deset reprezentacija (Luksemburg, Holandija, Danska, Poljska, Čehoslovačka, Rumunija, Švedska, Mađarska, Švajcarska, Njemačka).     Svjetski prvak postala je reprezentacija Njemačke, druga je Švajcarska, a treća Mađarska.

Prvo svjetsko prvenstvo u velikom rukometu za žene održano je u Mađarskoj, 1949. Pobjednik je reprezentacija domaćina, drugoplasirana Austrija, a treća Čehoslovačka.

Veliki i mali rukomet igraju se uporedo sa velikim uspjehom, ali je mali ipak potisnuo veliki, čije je posljednje, Sedmo svjetsko prvenstvo za muškarce odigrano 1966. godine u Austriji. Učestvovalo je šest reprezentacija, a pobjednik je bila SR Njemačka, drugoplasirana DR Njemačka, a treća Austrija. Posljednje Svjetsko prvenstvo u velikom rukometu za žene održano je još ranije 1960. godine u Holandiji. Pobjednik je bila Rumunija, druga Austrija, a treća Njemačka (zajednička ekipa SR Njemačke i Njemačke DR).

Prvo svjetsko prvenstvo u «malom» rukometu za muškarce održano je u Berlinu 1938. godine, uz učešće četiri reprezentacije: Austrija, Danska, Njemačka i Švedska. Prvi svjetski prvak je reprezentacija Njemačke, druga Austrija, a Švedska treća.

Prvo svjetsko prvenstvo u malom rukometu za žene održano je tek 1957. godine u Jugoslaviji, u Beogradu i Virovitici. Učestvovalo je devet reprezentacija: Austrija, Čehoslovačka, Danska, Mađarska, Jugoslavija, Poljska, Rumunija, SR Njemačka, Švedska. Svjetski prvak bila je reprezentacija Čehoslovačke, druga Mađarska, a treća Jugoslavija.

Mali na OI u Münchenu

U programu Olimpijskih igara «mali» rukomet je zastupljen tek od 1972. godine. Na XX olimpijskim igrama u Münchenu (SR Njemačka) 1972. godine učestvuje 16 muških reprezentacija (ČSSR, Danska, Mađarska, Norveška, Jugoslavija, Rumunija, SSSR, Švedska, Njemačka DR, Poljska, Japan, Island, SAD, Španija, Tunis, SR Njemačka). 

Na narednim, XXI olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine na programu je bilo i takmičenje ženskih ekipa. Redoslijed reprezentacija je bio sljedeći: SSSR, Njemačka DR, Mađarska, Rumunija, Japan, Kanada. Kod muških ekipa pobjednik je bila ekipa SSSR-a, druga Rumunija, a treća Poljska.

                                                                                                                                                      Piše: mr. Mustafa DEMIR 

Svijet Rukometa | Oslobodjenje