A+ R A-

Junaci bez ulica: Zlatan Arnautović

Banjalučki Borac je uvijek bio poznat po odličnim golmanima a gotovo u svakoj vremenskoj epohi Borac je imao reprezentativnog čuvara mreže.

Jedan od njih je i Zlatan Arnautović. Arnautović je rođen 02.09.1956. godine u Prijedoru gdje je  i započeo svoju igračku karijeru a onda su ga odlične odbrane preporučile Borcu.

Među Borčevim stativama i na golu državne selekcije rasplamsao vječnu dilemu: kako porediti golmane u Borcu i "plavom" timu? Kome dati prednost: Vladimiru Joviću, Abasu Arslanagiću ili - Zlatanu Arnautoviću? Svi su - nenadmašni!

Osporavan kad je trebalo da pruži najviše, blistao zvjezdanim sjajem kad bi mu sportski put trebalo da ide silaznom linijom. U životnom i sportskom sazrijevanju čeličio se i jačao. Jedan od prvih golmana svijeta svog vremena. Rukometu je prilazio na svoj način, pomalo i boemski, shvatajući ga kao zadovoljstvo, a manje kao obavezu. Briljirao kad je najteže. 

Za reprezentaciju ex Jugoslavije prvi put je zaigrao 19. oktobra 1978. godine protiv Njemačke u Dortmundu. Za reprezentaciju je ukupno odigrao 157 utakmica i zanimljivo, iako je golman, postigao je jedan gol.

Potom je bio standardan reprezentativni golman a sa reprezentacijom ex Jugoslavije je na Svjetskom šampionatu u Švajcarskoj 1986. godine osvojio zlatnu medalju.

Najsjajnijim odličjem okitio se i na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine. Ti reprezentativni uspjesi ga svrstavaju među najtrofejnije sportiste ovih prostora.

Kao golman Borca, imao je priliku da osvoji drugi evropski klupski trofej – Kup IHF. To je bilo 1991. godine kada je Borac u finalu bio bolji od moskovskog CSKA.

Nakon aktivne karijere, Arnautović se okušao u trenerskim vodama (RK Crvena Zvezda Beograd) a obnašao je i funkciju trenera golmana u reprezentaciji Tunisa. 

Svijet Rukometa