A+ R A-

Karačić: Nadam se da ću biti spreman za SP

Ivan Karačić odavno oduševljava sportsku javnost u našoj zemlji, a još veće simpatije pobrao je nakon utakmice kvalifikacija za "EURO 2016" protiv Bjelorusije.

U petoj minuti ogleda u Minsku srednji bek bh. tima je slomio prst desne ruke, ali je uprkos velikim bolovima nastavio igrati.

Uz sve to prethodno je na treningu uoči susreta sa Bjelorusima slomio prst na lijevoj ruci, ali je odlučio izaći na teren. Ovim gestom Karačić je samo još jednom potvrdio kako se radi o beskompromisnom borcu koji za državni dres daje i posljednji atom svoje snage.

Odmah po povratku iz Minska je operisan u rodnom Mostaru, gdje će i provesti vrijeme neophodno za oporavak.

"Iz Meškova su bili malo razočarani što sam se povrijedio, ali isto tako i veoma korektni. Dozvolili su mi da operaciju obavim u Mostaru i da se ovdje oporavljam. Važno je da je sve proteklo u najboljem redu. Na oba slomljena prsta imao sam frakture, jedna mi se kost rasprsla na četiri dijela. Posebno je komplikovana bila povreda na malom prstu desne ruke. Za deset dana ću izvaditi konce, a za pet sedmica bi trebalo da izvadim žicu. Ako sve bude išlo po planu, za mjesec i po bi trebalo da počnem normalno trenirati. Naravno, u međuvremenu ću održavati fizičku spremu i trenirati kako bi u što boljem stanju dočekao start priprema za Svjetsko prvenstvo. Nadam se da ću do 20. decembra, kada bi trebalo da se počnemo spremati za Katar, biti potpuno zdrav", kaže Karačić za "Nezavisne".

NN: Da li ste odmah znali da se radi o lomu?

KARAČIĆ: Ne, ali smo znali da se radi o ozbiljnijoj povredi. Činilo se kao da mi je pukla tetiva. S jakom bandažom sam se vratio na teren. Pratktički nisam osjećao prst i trpio sam veliki bolove, ali sam stisnuo zube. Bilo je dosta neugodno igrati. Ipak, najveće muke su uslijedile nakon utakmice kada se to ohladilo. Od bolova sam jedva "izgurao" noć i dočekao jutro.

NN: Kako je bilo putem TV prijemnika gledati utakmicu sa Danskom?

KARAČIĆ: Puno je lakše igrati nego gledati. Posebno što su kod mene bile velike emocije, zbog pravog iznenađenja koje su mi pripremili. Svi iz reprezentacije su u prepun "Mejdan" istrčali u majicama na kojima je pisalo: "Ivo, uz tebe smo." Bio sam jako ponosan i sretan što sam dio te grupe igrača, koji nose dres reprezentacije BiH.

NN: Jeste li zadovoljni onim što ste vidjeli na parketu?

KARAČIĆ: Utakmica je bila super, veoma borbena i prelijepa za oko. Naspram nas je bila jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Oni su glavni kandidat za zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

NN: Kako Vam je izgledala igra naše reprezentacije bez Vas?

KARAČIĆ: Ova reprezentacija BiH je osuđena da se uvijek dokazuje, jer stalno neko sumnja u nas. Nismo zakazali 15 posljednjih utakmica, pa tako ni protiv Bjelorusije i Danske. Valjda je sve to potvrda da smo ozbiljna ekipa. Ova grupa igrača sa selektorom Draganom Markovićem na čelu je specifična družina. Svi živimo jedan za drugog. Pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo svi su nas otpisali, a onda je kod nas proradio inat i uspjeli se plasirati u Katar. Selektor Marković odlično radi svoj posao. Okupio je dobru ekipu i odlično nas ukomponovao. Mislim da je naša predstava protiv Danske samo potvrda svega toga, malo je nedostajalo da dođemo do boda.

Domet u Kataru

NN: Bliži se Svjetsko prvenstvo, šta očekujete od bh. tima u Kataru?

KARAČIĆ: Prije svega mislim da će sada svi protivnici mnogo više razmišljati o nama. Optimista sam i neću reći da nemamo šta izgubiti. Naprotiv, postavićemo sebi za cilj prolazak grupe. Očekujem da u najmanju ruku budemo četvrti u grupi i plasiramo se u osminu finala. Naša grupa sa Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom biće definitivno zanimljiva. Mislim da smo dužni da prođemo prvu fazu takmičenja, a onda ćemo vidjeti. Nadam se da ćemo biti najprijatnije iznenađenje u Kataru.

Svijet Rukometa | Nezavisne