A+ R A-

Haris Muhić, perspektivni golman RK Krivaja: Sretan jer je trenirao uz Hadžihasića i Šabanovića

I dok su svi saigrači iz vicešampionske generacije (1996. godište) državnog prvenstva održanog u Zavidovićima prije dvije godine, nakon neuspješno okončane sezone u Premijer ligi BiH ljetos napustili matični klub, golman Haris Muhić (19) ostao je vjeran matičnom RK Krivaja.

SPORTZDK: Jesi li i ti imao ponuda?

MUHIĆ: Imao sam, i to ponude koje su bile direktno vezane za studij koji sam upisao. Ipak, odlučio sam ostati u svom klubu. Nisam se pokajao. Istina, igramo u rangu niže, ali redovno sam na golu, i nemam razloga biti nezadovoljan.

SPORTZDK: Harise, interesantan je tvoj početak treniranja rukometa?

MUHIĆ: Imao sam desetak godina, kada sam počeo trenirati. I to počeo na poziciji pivota. Vrlo brzo trener je vidio da imam afinitet i za golmana, i nakon nekoliko treninga prvi put sam stao i na gol. Kasnije dogurao do prvog tima, i do nastupa za BiH selekciju prošle godine u Bugojnu…

SPORTZDK: Možda je ovo idealna prilika, da se prisjetiš svih trenera koji su trenirali i vodili Vašu generaciju proteklih godina?

MUHIĆ: Ne bih volio nekoga zaboraviti. Ovako, prvi trener je Fuad Terzić, a zatim Goran Tešanović. Po meni, oni su mojoj generaciji dali osnovne temelje. Kasnije nas je vodio Adis Humkić, a u njegovom odsustvu do drugog mjesta na završnici prvenstva BiH, i trener Adnan Bašić. U međuvremenu, i Ivan Divković, koji je nažalost svih nas, ostao vrlo kratko u Krivaji. Kraći period ponovo Terzić, te Adnan Đerzić, a od ljetos šef nam je Jasmin Mrkonja.

SPORTZDK: Nekoliko godina kao perspektivan mladi golman uz seniorsku ste ekipu, za koju su branili u tom periodu najbolji golmani Bosne i Hercegovine?

MUHIĆ: Sretan sam. Ipak, trenirati uz Jasmina Hadžihasića i Adnana Šabanovića, ali i starijeg kolegu Ajdina Selimbeogivća za svakoga je posebna čast. Bez imalo dileme, Hadžihasić i Šabanović, i danas su najbolji golmani domaćeg prvenstva. Uostalom, pozicija na tabeli klubova za koje brane sve pokazuje. Posebno veliko međunarodno iskustvo ima Šabi. Od njega sam dosta toga dobrog naučio.

SPORTZDK: Kao potencijalni U-20 reprezentativac BiH, sada ste i na oku selektoru?

MUHIĆ: Selektor Jasmin Mrkonja u kontinuitetu je i ranije pratio rad i formu mladih igrača. Ne samo u našem klubu. Sada, kada je naš trener, to mi je bio i motiv više da se nametnem za poziv. U međuvremenu, u klub se nakon više godina ponovo vratio i trener golmana Semiz Burkić, što za kolegu Ajdina Selimbegovića, mene ali i sve mlađe golmane, itekako mnogo znači.

SPORTZDK: Trenutno ste na širem spisku (29) mladih reprezentativaca BiH. Konkurencija na golu (4) posebno je jaka. Vaše ambicije kada je reprezentacija u pitanju?

MUHIĆ: Iako je pauza, ja nisam prekidao rad. Treniram kombinovano u dvorani i teretani. Trčim po okolnim brdima, i sigurno ću i selektivno okupljanje i početak priprema s Krivajom dočekati u optimalnoj formi. Zašto kriti? Želim biti na užem spisku reprezentativaca koji će braniti boje naše države na kvalifikacionom turniru u Brčkom ove godine. Inače, sve kolege cijenim i poštujem, ali vjerujem i u sebe. Samopouzdanja imam, a poseban stimulanas imam radeći s trenerom Burkićem. Također, podršku imam od kolege Selimbegovića i saigrača u Krivaji.

SPORTZDK: Krivaja se ovih dana znatno pojačala. Da li možete zadržati prvo mjesto i vratiti se u društvo najboljih BiH klubova?

MUHIĆ: Nadam se da smo dobili igrače koji će opravdati status pojačanja, i biti prevaga na terenu. Otišla su dva dobra momka. Mislim da ćemo biti jači kao ekipa. Istovremeno, treba biti iskren i realan, pa kazati da će biti više nego teško zadržati prvo mjesto. Jer, i drugi se pojačavaju. Ipak, optimista sam. Vjerujem u rad, poštene namjere svih drugih, te da ćemo upravo mi biti taj klub u našoj grupi koji će imati najviše razloga za radost.

SPORTZDK: Za kraj, poruka zavidovićkim ljubiteljima rukometa?

 

MUHIĆ: Svi do cilja moramo biti jedno. Jer, RK Krivaja je vječna institucija. Molim vas sve, kao što to samo vi znate, budite uz nas i u budućnosti, posebno ovog proljeća. Nakon konsolidacije u organizacionom dijelu, jačanja ekipe u igračkom i trenerskom kadru, možda je ovo i prelomna godina za naš klub. Po meni kao nikada prije potrebni ste u dvorani. Svaki Zavidovićanin, gledalac, navijač, privrednik i političar. Možda niste ni svjesni, koliko nama na terenu znači vaša podrška. Budite ponovo naš osmi igrač. Obećavam, a znam da tako svi igrači, treneri i uprava kluba misli. Sigurno vas zalaganjem i srčanošću nećemo izdati – zaključio je Haris Muhić, u gradu na tri rijeke poznatiji kao Kire, talentirani golman Krivaje, koji uz nekoliko osobnih priznanja posebno izdvaja nagradu za najboljeg golmana međunarodnog turnira u Makarskoj 2012. godine, te pehar za najboljeg golmana državnog prvenstva 2014. godine.

Izvor: Sportzdk.ba