A+ R A-

Crna Gora ostala bez još dva rukometna bisera

Dok se Hrvatska sprema za novi mandat Line Červara na klupi, a Slovenija nastavlja sanjati nove medalje s Veselinom Vujovićem, u njegovoj Crnoj Gori se rukometna reprezentacija praktično ruši do temelja.

Najbolji igrač Vuko Borozan i fantastični golman Nebojša Simić ne žele više igrati za reprezentaciju, što je potvrdio i Rukometni savez.

"Igrači Vuko Borozan (RK Vardar) i Nebojša Simić (IFK Kristianstad) obavijestili su izbornika, direktora reprezentacije i predsjednika Saveza da više neće nastupati za rukometnu reprezentaciju Crne Gore, jer imaju više ponuda drugih nacionalnih selekcija. Kako je ovo njihova lična odluka, Rukometni savez im želi puno zdravlja i uspjeha u karijeri. Boje Crne Gore branit će oni kojima je Crna Gora u srcu, a RSCG nastavlja sa svojim projektima", piše u zvaničnom saopštenju Saveza.

Komšije ostali bez tri velika talenta

A, sada je Crna Gora izgubila nova dva bisera, koja su trebala biti nosioci tima u budućnosti. Borozan, inače lijevi bek, ima 22, a Simić 24 godine, i predstavljaju budućnost evropskog i svjetskog rukometa. A, kada se njima pridoda i osamnaestogodišnji desni bek Kielcea Branko Vujović, koji je nedavno odlučio nastupati za Poljsku, jasno da je Crna Gora praktično opljačkana.

U posljednje vrijeme Borozan nije igrao za Crnu Goru zbog problema s povredom, dok je Simić nakon nekoliko godina stao na gol nakon odlaska selektora Ljubomira Obradovića i dolaska Dragana Đukića na klupu. Zanimljivo, zbog sukoba sa spomenutim Obradovićem, tokom ljeta je reprezentaciju napustio i desni bek Vladan Lipovina, koji je nedavno potpisao za Al Nasr u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Borozana i Simića navodno žele Katar, Slovenija i Makedonija, a Katar se spominje kao najveći favorit da i ovog puta  doslovno opljačka Crnu Goru zahvaljujući milionima.

Tri Crnogorca s Katarom osvojila svjetsko srebro

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se nešto slično događa rukometnoj reprezentaciji Crne Gore. Iako navijači možda i najviše vole pomenuti tim od svih, jer su igrači često igrali srcem i pjevali himnu kada je nije bilo s razglasa, oko nje se uvijek događaju neke teško objašnjive stvari.

Ranije su, prije više godina, reprezentaciju napustili desni bek Žarko Marković i golman Goran Stojanović. Prvi se godinama nije želio odazvati selektoru zbog navodnog sukoba s čelnicima Saveza, dok se drugi povukao iz ekipe "zbog bolova u leđima".

Međutim, kasnije su obojica otišla igrati za Katar i s njim stigli do finala Svjetskog prvenstva 2015. godine, te osvojili prvu (srebrnu) medalju u istoriji Katara. A, dio tima bio je i treći rukometaš iz Crne Gore, pivot Jovo Damjanović iz Nikšića.

Crna Gora je upravo u rukometu izborila prvo veliko takmičenje od nezavisnosti i to 2008. godine u Norveškoj. Nakon toga je znala pobijediti Švedsku, Njemačku, Češku, Bjelorusiju, remizirati sa Srbijom, igrati do kraja s Danskom na posljednjem Europskom prvenstvu u Poljskoj, a njeni igrači pjevati himnu "na suvo".

Međutim, čini se kako će "reprezentacija sastavljena iz dvije ulice s Cetinja", kako je jednom rekao Lino Červar, u budućnost imati velikih problema izboriti neko veliko takmičenje uslijed čestih i sramotnih izdaja vlastite djece. 

Izvor: Index.hr