A+ R A-

Epilog rukometne afere: Budvanska rivijera vraćena u niži rang

Rukometni klub Budvanska rivijera Budva kažnjen je vraćanjem u niži stepen takmičenja, a sve utakmice koje je trebalo da odigra do kraja sezone biće registrovane službenim rezultatom 10:0 u korist protivničke ekipe.

Direktor liga Milorad Vujošević usvojio je žalbu Lovćena i međusobni duel sa budvanskom ekipom registrovao službenim rezultatom 10:0 za Lovćen.

Slučaj „Budvanska rivijera” je otvoren je prije 10 dana u emisiji „Načisto” na TV Vijesti, kada su objelodanjena dokumenta, u kojima se vidi da je RK Budvanska rivijera prestala da postoji, a da u takmičenju nastupa novi klub - RK Budvanska rivijera Budva, koja bi po Pravilniku morala da počne nastup u najnižem rangu takmičenja, tj. Drugoj ligi.

Problem je dodatno aktuelizovan na Skuštini RSCG, na kojoj je predsjednik Radne grupe za konsolidaciju RK Lovćen, Vido Đakonović, zatražio mišljenje da li je prvenstvo regularno, navodeći da se u Prvoj ligi takmiči novoosnovani klub. 

On je tada saopštio da se u Prvoj ligi takmiče klubovi koji za to nemaju pravo. 

Đakonović je tada citirajući Pravilnik o registraciji kazao da klub koji je nastao nakon gašenja drugog mora takmičenje početi iz najnižeg ranga

Lovćen je zatim uložio žalbu direktoru lige..

"Ne može biti zakonita ni registracija bilo kojeg igrača, trenera i rukometnog ranika tog kluba za takmičenje u Prvoj ligi Crne Gore za takmičarsku 2016/17 godinu. Zbog toga su se stekli uslovi za registraciju utakmica službenim rezultatom i preduzimanje daljih mjera u nadležnosti RSCG potpisanih Pravilnikom o disciplinskoj i materjalnoj odgovornosti", navodi se u žalbi Lovćena.

Vujošević je odlukom poništio registraciju kluba, igrača i službenih lica za takmičenje u Prvoj ligi.

Sportski direktor Budvanske rivijere, Brano Božović, kažnjen je zabranom vršenja funkcija u rukometu šest mjeseci, dok će klub morati da plati kaznu od hiljadu eura.

Budvanska rivijera, koja je aktuelni šampion Crne Gore, ima pravo žalbe Upravnom odboru RSCG kao nadležnom drugostepenom organu, u roku od osam dana.

Ukoliko UO odbaci žalbu, RK Partizan iz Tivta obezbijediće šampionsku titulu.

Kompletnu odluku i obrazloženje direktora rukometnih liga možete vidjeti OVDJE.

Izvor: MINA