A+ R A-

Je li ovo najbrža akcija u povijesti rukometa?

S polufinalne utakmice Europskog prvenstva za rukometašice između Nizozemske i Danske (26:22) dolazi nam najbrža akcija cijelog natjecanja.

Rukomet se unazad deset godina drastično ubrzao, s još davnijim vremenima nema ga ni smisla uspoređivati.

Najbolji primjer je i akcija iz polufinala koju su izvele nizozemske rukometašice. Vratarka je bacila loptu na centar za Groot, a najbolja igračica utakmice je odmah iz te daljine opalila po golu i svladala dansku golmanicu koja je bila u sprintu prema svojim vratima, ali ipak nije stigla.

Akcija je bila prebrza i za televizijsku kameru iz jednog kuta, ali srećom, druga kamera je pokazala kakav je današnji rukomet. Dodajmo da će u finalu europskog prvenstva rukometašica koje se održava u Švedskoj, igrati reprezentacije Norveške i Nizozemske.

Aktualne svjetske i europske prvakinje Norvežanke u polufinalu su pobijedile Francusku 20:16, dok su Nizozemke pobijedile Dansku 26:22. Norvežanke su najtrofejnija ženska reprezentacija u povijesti. Osvojile su šest olimpijskih odličja, pri čemu i dva zlata (2012, 2008), imaju devet medalja sa svjetskih prvenstava od kojih su tri zlata (2015, 2011, 1999), a čak šest puta su bile europske prvakinje. Ukupno su osvojile čak 25 medalja na velikim međunarodnim natjecanjima. 

Nizozemkama će to biti prvo europsko finale, a do sada najbolji plasman bilo im je sedmo mjesto na posljednjem EP-u u Mađarskoj i Hrvatskoj. Ovim rezultatom nizozemska ekipa je pokazala kako prošlogodišnje srebro na SP-u u Danskoj, te četvrto mjesto na OI u Rio de Janeiru nisu slučajnost.

Zanimljivo ove dvije ekipe igrale su i finale posljednjeg svjetskog prvenstva kada je Norveška slavila 31:23. U susretu za peto mjesto Rumunjska je pobijedila Njemačku 23:22 (11-11). Finale i susret za broncu na rasporedu su 18. prosinca.

Izvor: Tportal.hr