A+ R A-

Rukometašice Norveške odbranile su titulu prvaka Evrope

Rukometašice Norveške odbranile su titulu prvaka Evrope pobjedom nad Holandijom sa 30:29 u finalu Evropskog prvenstva u Švedskoj.

Sve što se očekuje od jednog finala je bilo tu. Puno neizvjenosti, atraktivna igra, fenomenalni potezi, još bolje odbrane i početničke greške u najvažnijim trenucima. Počelo je klasičnom igrom za obje selekcije, brz napad, puno golova, te je u desetom minutu bilo 7:6 za Holandiju.

Vester je bila odlična na golu, te su Holanđanke otišle na 9:6, da bi Norveška prišla na 10:9. Ipak svjetske vicešampionke preko Broh i Snelder stižu do +4 i od tog trenutka dolazi do pada u igri, a svjetske šampionke preuzimaju kontrolu. Fenomenalana Nora Mork predvodila je Norvešku i njenim golom su povele 15:14, da bi MVP prvenstva, Grot izjednačila na 15:15, što je bio rezultat prvog poluvremena. U nastavku se igralo gol za gol, da bi za pet minuta Norveška napravila seriju 5:1 i djelovalo je da trofej ponovo ide u istu državu.

Ipak Holanđanke se nisu predavale, spustile su na -3, propustile dva napada za -2, što su Norvežanke kaznile, a onda je uslijedila prava drama. Vester je začarala mrežu, Holanđanke su igrale rizično sa sedam rukometašica bez golmana na golu i to im se isplatilo prišle su na 30:29. Tada su propustile šansu za izjednačnje, zatim je Norveška promašila šut za pobjedu, a onda je poput početnika Snelder četiri sekunde prije kraja, prilikom pasa pogodila Grot u nogu i Norveška je počela slaviti.

Igrač utakmice je svakako nevjerovatna Nora Mork sa 12 golova, dok je na drugoj strani Snelder postigla šest.

Izvor: Sportdc.net