A+ R A-

Tamara Bokarić novi član Dinama iz Bukurešta: Velika čast bi bila da zaigra za Srbiju

BUKUREŠT – Nova stanica u karijeri rukometašice iz Dervente Tamare Bokarić je Dinamo Bukurešt iz Rumunije.

Djevojka iz grada sa rijeke Ukrine svoje prve rukometne korake napravila je u sekciji u osnovne škole, te je zaigrala za ekipu iz komšijskog Broda. Potpom je karijera ove Dervenćanke krenula uzlaznom putanjom, zaigrala je za Beogradsku Crvenu zvezdu, te Romanu, Kontstanci i Univerzitata Jolidon Kluž iz Rumunije.

“Od decembra sam član porodice Dinama, kluba sa velikom sportskom istorijom. Iskreno, bilo mi je drago kada mi je agent rekao da je stigla ponuda, jer sam čula od ljeta da je to vrlo ozbiljan i zanimljiv projekat sa visokim ambicijama”, kaže Bokarićeva.

Dinamo je pored Dervenćanke, angažovao još nekoliko vrhunskih igračica i idu ka svom cilju.

“Ulazak u Nacionalnu ligu je naš imperativ, a nakon toga klub želi u sam vrh ženskog rukometa u Rumuniji. Imamo vrhunske uslove za treniranje, što nema velika većina ekipa u ligi. Nadam se da ćemo svi biti zdravi i onda možemo ostvariti naše ciljeve, kao tim”, kazala je Bokarićeva.

Jedina profesionalna rukometašice iz Dervente jako voli da putuje, što se odrazilo i na njenu karijeru. Prošla je kroz nekoliko gradova i klubova u Rumuniji, ali je neodlučna gdje do sada bilo najbolje.

“Po prirodi sam osoba koja voli da se kreće, da putuje i ne drži me mjesto. Najljepše momente sam imala u Konstanci, kraj mora, uz sjajne ljude. S druge strane, u Romanu smo imali jako uspješnu sezonu, završili smo treći u prvenstvu i osvojili srebro u Kupu Rumunije, što je ujedno i najveći uspjeh kluba”, kaže Bokarić.

Pored Dervente rodnog mjesta, Beograda gdje je stekla rukometnu afirmaciju i Rumuniju smatra kao svoj dom.

“U Rumuniji sam već četvrta godina, ovdje sam pronašla nekoliko istinskih prijatelja koje mogu da nazovem trećom porodicom. Mogu reći da sam srećan čovjek što imam takve prijatelje koji mi uljepšavaju dane i velikim dijelom ublažavaju žal za porodicom. Rumuni vole nas Srbe, vole našu vrelu krv, borbenost i želju za pobjedom i upravo zbog toga su me zavoljeli gdje god da sam bila”, rekla je Bokarićeva.

Tamara je bila član juniorske reprezentacije BiH, ali za seniorski tim još nije zaigrala jer BiH i dalje nema žensku rukometnu reprezentaciju.

 

“U Kontaktu sam sa ljudima iz Saveza BiH, ali ništa konkretno se ne dešava na tom polju. Generalno situacija u Bosni je kritična po planu sporta, što me jako rastužuje. Mlade generacije nemaju uzore i ne vide perspektivu, pogotovo ne u rukometu. Bila sam pozvana u reprezentaciju Srbije, s obzirom da imam i srbijansko državljanstvo, ali sam u tom momentu odbila da bih igrala za juniore BiH. U igri je i dalje reprezentacija Srbije, bila bi mi velika čast da budem pozvana, vidjećemo šta će se desiti u narednom periodu”, zaključila je Bokarićeva.

Budući planovi

Iako igra u zemlji gdje je ženski rukomet među najrazvijenijim, smatra da ima još izazova koje treba da proba.

“Planiram da promijenim zemlju, dosta sam toga vidjela i prošla ovdje, dosta sam naučila s obzirom da imamo jednu od tri najjače lige na svijetu, ali osjećam potrebu za većom promjenom. Mozda čak i ove godine, ukoliko se ukaže prava prilika da odem u neku drugu državu”, rekla je Bokarić.

Autor: Slobodan Živanić